Έρικα | Dadoo
product-mask image

Έρικα

Συγγραφέας: , Ruth Vander Zee Εικονογράφος: , Roberto Innocenti

€ 14.90

€ 13.41

«Το βιβλίο ΕΡΙΚΑ είναι πολλαπλών αναγνώσεων κι ενώ, λόγω της φόρμας του, της έκτασης του κειμένου και της εικονογράφησης, απευθύνεται σε μικρά παιδιά, μπορεί να διαβαστεί μέχρι και στο γυμνάσιο. Σύμφωνα με το Yad Vashem- Διεθνές Κέντρο Μελέτης και Εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στην Ιερουσαλήμ- η εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα πρέπει να αρχίζει σε μικρές ηλικίες. Στην Ελλάδα η «Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος» υπάρχει ως μάθημα στο ΑΠΘ, ενώ διοργανώνονται σχετικές ημερίδες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα. Το βιβλίο θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικό υλικό με στόχο να μάθουν οι αναγνώστες ότι και στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι, Έλληνες πολίτες, χάθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης και ότι αυτά τα γεγονότα δεν αφορούσαν μόνο άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Το βιβλίο φωτίζει πλευρές της Ιστορίας που διδάσκεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και είναι εξαιρετικά επίκαιρο λόγω της αναβίωσης φαινομένων ρατσισμού και αντισημιτισμού. Έχει σημασία να συζητήσουμε με τα παιδιά και να συνδέσουμε αυτά τα φαινόμενα με τα τραυματικά γεγονότα του Β ’Παγκοσμίου πολέμου».

Βάρος:

365g

Διαστάσεις:

24 × 24 cm

Συγγραφέας:

Ruth Vander Zee,

Εικονογράφος:

Roberto Innocenti,

Γλώσσα:

Ελληνικά

Εκδότης:

Καλειδοσκόπιο

Εξώφυλλο:

Σκληρό Εξώφυλλο

Ηλικία:

6-8 ετών, 9-12 ετών

Θεματολογία:

Ειρήνη/Πόλεμος

Πρώτη Έκδοση:

Δεκέμβριος 2015

Σελίδες:

32

ISBN:

9789604711031

Creator's image

Συγγραφέας:

Ruth Vander Zee

Η Ruth Vander Zee, δασκάλα και συγγραφέας, αγαπούσε πάντα τις ιστορίες. Ωστόσο, μόλις το 1995 άρχισε να γράφει τις ιστορίες της σε χαρτί. Ως παιδί, η Vander Zee άκουγε τις ιστορίες του πατέρα της και συνέχισε την οικογενειακή παράδοση φτιάχνοντας τις δικές της ιστορίες για να διασκεδάσει τα ξαδέρφια της. Όταν μεγάλωσε συνέχισε τη συνήθεια, διασκεδάζοντας τα τρία δικά της παιδιά με πρωτότυπα παραμύθια. Σε ηλικία σαράντα ετών επέστρεψε στο κολέγιο για να αποκτήσει το πτυχίο της στην εκπαίδευση. Αφού ήταν δασκάλα στο γυμνάσιο για αρκετά χρόνια, αποφάσισε τελικά να βάλει τα λόγια της στο χαρτί, πρώτα γράφοντας πρόγραμμα σπουδών και μετά γράφοντας εικονογραφημένα βιβλία.

Εξηγώντας γιατί επιλέγει σοβαρά θέματα για τα εικονογραφημένα βιβλία της, η Vander Zee εξήγησε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Eerdmans Books for Young Readers: “Πιστεύω ότι η αφηγήτρια έχει μια μοναδική ευκαιρία να πει στα παιδιά την αλήθεια. Όλοι οι αφηγητές Πείτε την ιστορία της ζωής. Πιστεύω ότι τα παιδιά θέλουν να ακούνε τις αλήθειες της ζωής να λέγονται με τρόπο που τους δίνει ελπίδα και κουράγιο. Εάν τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να μιλήσουν για δύσκολα ηθικά ζητήματα με βάση τις ιστορίες μου, είμαι χαρούμενος». Πρόσφερε επίσης την εξής συμβουλή στους νέους συγγραφείς: “Διαβάστε. Διαβάστε. Διαβάστε. Και ακούστε τις ιστορίες γύρω σας. Είναι παντού. Στη συνέχεια, βάλτε το στυλό στο χαρτί και ξεκινήστε να γράφετε.”

Περισσότερα

Creator's image

Εικονογράφος:

Roberto Innocenti

Ο Ιταλός εικονογράφος Roberto Innocenti είναι γνωστός για το εξαιρετικά λεπτομερές, ζωγραφικό του ύφος και την αφοσίωσή του στη ρεαλιστική αναπαράσταση σε κλασικά έργα όπως η Σταχτοπούτα, οι Περιπέτειες του Πινόκιο, το Χριστουγεννιάτικο Κάλαντα και ο Καρυοθραύστης. Είναι επίσης ο εικονογράφος μιας πρωτότυπης ιστορίας για το Ολοκαύτωμα, η Rose Blanche, που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εικονογραφήσεις του Innocenti είναι αλάνθαστες, επιδεικνύοντας μια λεπτότητα παλέτας καθώς και μια φινέτσα στη γραμμή, και τα δύο εκπλήσσουν υπό το φως του γεγονότος ότι ο Innocenti είναι εντελώς αυτοεκπαιδευμένος στην τέχνη.

Γεννημένος σε μια μικρή πόλη κοντά στη Φλωρεντία της Ιταλίας, αμέσως μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Innocenti άφησε το σχολείο σε ηλικία δεκατριών ετών για να συντηρήσει την οικογένειά του δουλεύοντας σε ένα χυτήριο χάλυβα. Στα δεκαοκτώ του είχε μετακομίσει στη Ρώμη και είχε βρει δουλειά σε ένα στούντιο κινουμένων σχεδίων, μια κίνηση που θα επηρέαζε τη μελλοντική του καριέρα. Άρχισε να μαθαίνει το εμπόριο της εικονογράφησης και σύντομα επέστρεψε στη Φλωρεντία. Εκεί, εκτός από το σχεδιασμό βιβλίων, εικονογράφησε αφίσες για ταινίες και θέατρο. Το 1970 ο Innocenti γνώρισε τον Αμερικανό καλλιτέχνη John Alcorn, ο οποίος τον έπεισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην εικονογράφηση βιβλίων.

Το πρώιμο έργο του Innocenti για κοινό της Βόρειας Αμερικής εμφανίστηκε στα Golden Books με κείμενο του Seymour Reit. Η σειρά “All Kinds” εξετάζει τις μεταφορές από τρεις οπτικές γωνίες: αεροπλάνα, πλοία και τρένα. Κάθε βιβλίο εικόνων δίνει ένα σύντομο ιστορικό του εν λόγω οχήματος, συνοδευόμενο από εικόνες διαφόρων τύπων. Το All Kinds of Ships, για παράδειγμα, εισάγει τα παιδιά στην ιστορία της ιστιοπλοΐας, από τις πρώτες βάρκες που κόβονταν από κορμούς μέχρι τα μεγάλα supertankers που πλέουν στο νερό σήμερα.

Ένα από τα πρώτα σημαντικά έργα του Innocenti ήταν η εικονογράφηση του κλασικού παραμυθιού Σταχτοπούτα του Charles Perrault. Αντί να πλουτίσει την ιστορία των κουρελιών σε κάποιο απομακρυσμένο παραμυθένιο βασίλειο, ο Innocenti αποφάσισε να το φυτέψει σταθερά στον εικοστό αιώνα, εντοπίζοντας τη Σταχτοπούτα σε ένα αγγλικό χωριό κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20. Επέλεξε αυτόν τον χρόνο και τον τόπο για να μην επηρεαστεί από όλες τις εικονογραφήσεις της ιστορίας που είχαν προηγηθεί, αλλά και όπως εξήγησε, για να κάνει τη Σταχτοπούτα να ζήσει περισσότερο ως παγκόσμιο αρχέτυπο που δεν περιορίζεται από την εποχή της. Η Patty Campbell σημείωσε στην Επιθεώρηση Βιβλίου των New York Times ότι η Σταχτοπούτα είναι μια ερμηνεία “μια πνευματώδης εποχής flapper” που “έχει θαυμαστεί ευρέως”. Η Σταχτοπούτα δεν ήταν παρά η πρώτη από τις πολλές κλασικές ιστορίες που έχει εικονογραφήσει ο Innocenti, ωστόσο το επόμενο βιβλίο του θα ήταν πολύ μακριά από τη σφαίρα των παραμυθιών.

Περισσότερα

image image

ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟ!

0
Καλάθι Αγορών
  • No products in the cart.